Wat Is osteopathie?

Wat is osteopathie?

Osteopathie of osteopathische geneeskunde is een patiëntgerichte eerstelijns gezondheidsdiscipline. Het legt de nadruk op de relatie tussen de structuren en functies van het lichaam.

Via een globale manuele benadering wordt het natuurlijk herstelvermogen van het menselijk lichaam gestimuleerd.

'Definitie van de Europese norm (EN 16686)'

Osteopathie is een holistische benadering. Hierbij wordt het lichaam als één geheel behandeld.  Elk lichaamsonderdeel staat in relatie met elkaar.

Wanneer er in één onderdeel een verhoogde spanning wordt opgebouwd (door bv. een trauma) zal het door een ander worden gecompenseerd. Hierdoor kan je toch normaal blijven functioneren. Maar als dit letsel niet tijdig wordt behandeld zal deze spanning zich uitbreiden waardoor een viscueze cirkel ontstaat. Wanneer het lichaam niet meer in staat is om dit te compenseren ontstaat er een pijnklacht en op lange termijn zelfs een aandoeningen/pathologie (chronisch letsel).


De kunst van osteopathie is om deze spanningen op te sporen om zo de compensatiestrategieën terug te optimaliseren . Dit doorbreekt de viscieuze cirkel en bevordert het natuurlijk herstelmechanisme.


Osteopathie heeft naast een curatieve (genezende) functie ook een preventieve werking. De behandeling steunt op een hypothesevorming gevormd door een diepgaande anamnese, een globaal bewegingsonderzoek (inspectie, actief en passief bewegingsonderzoek, weerstandsonderzoek, neurologisch onderzoek, toegevoegd onderzoek, visceraal en craniaal onderzoek). Via verschillende testen worden bewegingsbeperkingen op alle niveau's opgespoord.

Indien nodig wordt de patiënt doorverwezen door de therapeut voor verdere medische beeldvorming of onderzoeken alvorens de behandeling op te starten. De veiligheid van de patiënt staat ten alle tijden centraal.


De behandeling zelf bestaat uit manueel technisch handelen van de osteopaat. Deze is gericht op het herstel van de functies op alle niveau's van het lichaam. Hierbij worden GEEN apparatuur gebruikt. Indien er bepaalde structurele blokkades gevonden worden kunnen deze via manipulaties of mobilisaties verholpen worden. 


Osteopathie kan als aanvulling op de klassieke geneeskunde een oplossing bieden voor allerhande acute/chronische problemen.

Voor welke aandoeningen u in behandeling kan komen bij een osteopaat zie indicatie's.


Om het hele lichaam te benaderen bestaat het osteopathisch behandelplan uit het herstellen van beperkingen in:

  • Het pariëtale systeem: spieren, gewrichten, ligamenten, bindweefsel, zenuwen, pezen, ...
  • Het viscerale systeem: de organen met hun omvullende bindweefsel met de intentie om de motiliteit en mobiliteit te herstellen
  • Het craniale systeem: schedel, sacrumOpeningsuren:

maandag: 8.40u - 17u

dinsdag: 8.40u-22u
woensdag: 9u-18u

donderdag : 8.40u-22u

vrijdag: 13u-19u


zaterdag: gesloten

zondag: gesloten


Ondernemingsnummer: 0724.631.471

Erkend osteopaat (lid van osteopathie.be)

Collectieve aansprakelijkheidsverzekering via MARSH nv: AMLIN Corporate Insurance (polis 99.541.685)

Copyright © 2018 Heirewegh Jana